• /PublishingImages/photo3-web.jpg

  ZumoCast - filmi, glasba in vse ostalo z računalnika na iPhone

  24. september 2013 - Tehnik

  ZumoCast je brezplačna aplikacija za iOS, ki omogoča prenos datotek z osebnega računalnika (Windows, Mac OS X ali Linux) na iPhone, iPad ali iPod Touch, vključno s predvajanjem glasbe in videa s samodejno pretvorbo v realnem času. Sama storitev je uporabna tudi brez i-naprave, saj lahko do računalnika dostopamo tudi preko spletnega brskalnika. Različica za Android je trenutno v razvoju.

  Pri terabajtnih diskih in vse večjih količinah raznih domačih fotografij in filmčkov, glasbenih in tudi filmskih zbirk, je dejstvo, da tudi pri tehnično najbolj ambicioznih mobitelih ne pridemo blizu tega, da bi nanje lahko shranili vsaj polovico svojega arhiva. Seveda se lahko zmeraj odločimo in na mobitel prenesemo le tiste najpomembnejše vsebine - fotografije, ki jih želimo pokazati sorodnikom na obisku, film, ki si ga bomo ogledali na vožnji z vlakom, glasbo, ki jo bomo poslušali med joggingom - a vedno se bo našlo še nekaj na kar smo pozabili.

  Storitev za dostop do domačega računalnika je že kar precej, a so pogosto zapletene za uporabo in v večini primerov plačljive, medtem ko ZumoCastu uspe brez teh dveh nevšečnosti. Namestitev in osnovne nastavitve na računalniku so izjemno preproste, aplikacija pa je na voljo brezplačno.

  Zahteve in namestitev

  ZumoCast moramo najprej prenesti na svoj domači računalnik, najdeš ga tukaj. Sama namestitev zahteva zgolj klikanje V redu in Naprej, nato pa moramo še ustvariti svoj račun za ZumoCast, ki omogoča varno povezavo do računalnika ter izbrati mape do katerih želimo dostop. Postopek traja kakšno minuto, dodatne nastavitve na usmerjevalniku pa praviloma niso potrebne.

  Kar se tiče računalnika, je pomembno, da je le-ta povezan v internet, same strojne zahteve so odvisne od tega za kaj nameravamo ZumoCast uporabljati. Za dostop do datotek in predvajanje glasbe je dovolj zmogljiv bolj ali manj vsak računalnik, za predvajanje videa posnetega v visoki ločljivosti pa pri ZumoCastu priporočajo procesor s taktom 2 GHz, saj ga mora računalnik med pošiljanjem do naprave sproti pretvarjati v realnem času. Podprti so operacijski sistemi Windows, Mac OS X in Linux (Ubuntu in Fedora). Za prenos videa v svet je potrebna tudi zanesljiva povezava z 1 Mb/s prenosa v smeri od uporabnika. Aplikacijo smo preizkušali nameščeno na MacMiniju z 2 GHz procesorjem in 20 Mb/s optično povezavo, pri čemer je vse delovalo kot je obljubljeno.

  Uporaba

  Pred uporabo moramo seveda na i-napravo namestiti še aplikacijo, v katero se prijavimo z uporabniškim imenom in geslom, ki smo ga izbrali ob namestitvi na računalnik.

  Na iPhonu se odprejo povezave do računalnika (oz. računalnikov, če smo ZumoCast namestili na več računalnikov) in povezava do mape v katero ZumoCast shranjuje datoteke, ki smo jih prenesli od doma. V spodnji vrstici so povezave do različnih vrst dostopa glede na vsebine, ki jih želimo: Files - dostop do vseh datotek, Music - dostop do glasbe in Videos - dostop do filmov. Zadnja dva gumba sta Settings (nastavitve) in Transferring (povezava do aktivnih prenosov datotek z računalnika).

  Med preizkušanjem se je ZumoCast zmeraj zelo hitro povezal z računalnikom, najhitreje seveda kadar sta bila tako iPhone in računalnik v istem brezžičnem omrežju, a tudi vzpostavitev povezave preko Mobitelovega omrežja HSPA ali zunanjega omrežja WLAN je bila hipna. Nekoliko večja razlika je bila pri brskanju po mapah in zagonu videa, a po začetku predvajanja nismo naleteli na težave.

  Primeri rabe

  Ogled filmov z domačega računalnika

  Vsekakor je ogled filmov z domačega računalnika, brez potrebe po pretvarjanju v druge zapise in/ali prenosu na telefon, najbolj "kul" funkcija ZumoCasta. In čeprav še zdaleč ni edina, si jo vseeno oglejmo najprej. Po zagonu aplikacije in izbiri filma preprosto kliknemo na datoteko in film se začne predvajati. A treba se je zavedati, da je potrebno imeti na i-napravi aktivno internetno povezavo celotno trajanje filma, saj gre za pretočni zapis, podobno kot pri Mobitelovi Mobilni TV. Vendar pa ZumoCast omogoča tudi možnost ogleda brez povezave: vsako datoteko lahko namreč naprej prenesemo na napravo in si jo tako shranimo za kasnejši ogled (npr. na letalu, vlaku ali na kakšni drugi lokaciji, kjer ni dostopa do interneta). Medtem ko filme lahko gledamo preko mobilnega omrežja, je prenos datotek večjih od 10 MB mogoč zgolj ob povezavi v WLAN. Običajen uro in pol dolg film sicer zahteva nekaj 10 MB prenosa pri ogledu z ZumoCastom. Ta količina ni odvisna od izhodiščne kakovosti videa, saj ZumoCast na računalniku sproti pretvarja video v najprimernejšo kakovost za takšen prenos. Na tej točki je tudi treba omeniti, da je predvsem v tujini treba biti previden pri uporabi mobilnega interneta, saj lahko hitro prinese nepričakovane stroške.

  Poslušanje glasbe z domačega računalnika

  Deluje na povsem enak način kot video - poiščemo pesem, nanjo kliknemo in že jo poslušamo. ZumoCast se ne povezuje z iTunes ali drugimi sistemi za organizirane glasbene zbirke, temveč glasbo zorganizira po lastnem sistemu, kar morda ne bo povsem ustrezalo uporabnikom iTunes ali podobnih rešitev. A kadar ti po glavi roji neka pesem in jo MORAŠ slišati, pač vložiš nekaj truda in jo poiščeš.

  Ogled fotografij

  Dostop do fotografij deluje na enak način kot dostop do glasbe - preko datotek. ZumoCast ob vsaki fotografiji prikaže predogled, s klikom na fotografijo pa si jo ogledamo in jo nato lahko tudi prenesemo v galerijo fotografij na mobitelu. Žal v trenutni različici ZumoCasta ni mogoče odpirati fotografij, ki imajo v imenu datoteke kak šumnik, kar je še toliko bolj nenavadno, ker te težave nismo opazili pri filmih ali drugih datotekah.

  Vse ostale datoteke

  ZumoCast je zgolj naravnan na večpredstavne vsebine, lahko pa z njim dostopamo do vseh datotek na računalniku. Kar znotraj ZumoCasta lahko odpiramo tudi razne vrste dokumentov (preizkušeno z .doc, .docx, .xls, .xlsx, .ppt, .pptx, .pdf in .pages), pri vsakem pa nam ZumoCast tudi omogoči, da ga prenesemo na i-napravo in odpremo v drugi aplikaciji (npr. Adobe Reader ali iBooks za .pdf, QuickOffice za .doc ali .xls).

  Brskalnik

  Čeprav je večina članka posvečenega uporabi ZumoCasta z iPhonom, pa ga lahko uporabimo tudi z brskalnikom s kateregakoli računalnika. Način uporabe je zelo podoben tistemu opisanemu zgoraj, med preizkušanjem pa smo brez težav gledali filme, poslušali glasbo in prenašali datoteke. Žal ZumoCast ni deloval prek brskalnika v Samsung Galaxy Tabu, vendar pa je kmalu napovedan izid aplikacije za Androida.

  Varnost

  Ker ZumoCast omogoča dostop do vašega računalnika, je tudi precej očitna varnostna šibka točka. V primeru, če izgubite svojo i-napravo in je nimate zaklenjene (oziroma je ne izbrišete na daljavo z uporabo Find My iPhone), lahko nepošteni najditelj dostopa do vseh map, ki ste jih delili v ZumoCastu. To pa lahko ob neprevidnih nastavitvah poleg filmov in glasbe pomeni tudi bolj osebne fotografije in celo pomembne dokumente. Zato je vsekakor priporočljivo slediti naslednjim korakom: v ZumoCastu med nastavitvami izberite prvo opcijo "Passcode lock" in si nastavite varnostno šifro za dostop do ZumoCasta. To bo onemogočilo dostop morebitnemu tatu ali najditelju vašega mobitela. Pri uporabi ZumoCasta na računalniku, ki ni vaš (npr. spletna kavarna, knjižnica, pri prijatelju …) v brskalniku izberite zasebno brskanje (private browsing), pri katerem se v računalnik ne shranjujejo podatki kot so gesla in podobno in zmeraj zaprite okno brskalnika po zaključku uporabe.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1476
24. september 2013
ZumoCast - filmi, glasba in vse ostalo z računalnika na iPhone
Aplikacije
iOS